Co warto fotografować?
6

Warto również pamiętać, że na idealną fotografię jedzenia składa się nie tylko wygląd talerza i potrawy, ale również otoczenie. Zatem powinniśmy zadbać o to, by mieć dobrze dobrane dodatki stanowiące tło dla talerza z potrawą. Nie bez znaczenia będzie również światło jakie towarzyszy całości. Oczywiście jeśli nie mamy pomysłu na otoczenie lub też nic sensownego nie przychodzi nam do głowy to możemy wybrać jednokołowe tło, które będzie jedynie podkreślało całość.
W pełni profesjonalnych miejscach fotografia może być wykonana w tak zwanym bezcieniowym pudle. Chodzi o to, że tam nie pada z żadnej strony cień, a zdjęcia idealnie podkreślają wygląd i charakter prezentowanej na talerzu potrawy. Nie oznacza to bynajmniej, że tylko i wyłącznie w takich miejscach można wykonać zdjęcia potraw, które zachwyca wiele osób. Wszak nawet w domowych warunkach jest możliwe wykonanie profesjonalnego zdjęcia potrawy na talerzu. Tak naprawdę w zupełności wystarczy dobry pomysł na to jak całość ma wyglądać. Jednym słowem trzeba wtedy być nie tylko fotografem, ale również stylistą talerze z głową pełną pomysłów.
W przypadku tych zdjęć jest tak samo jak z innymi fotografiami, a mianowicie najważniejszy jest pomysł i wizja jak całość ma się zaprezentować. Wszystko to w połączeniu z pysznie wyglądającą potrawą z pewnością zapewni nam sukces i naprawdę interesującą fotografię, która będzie ukazywała potrawę na talerzu. Zatem nie tylko profesjonalne studia fotograficzne mogą wykonywać zdjęcia potraw nadające się do książek kucharski. Każdy taka może zrobić u siebie w domu i na pewno przy odrobinie pracy jesteśmy w stanie wykonać równie profesjonalne zdjęcia. Takie zdjęcia najczęściej wykorzystywane są na blogi kulinarne lub po prostu do domowego zeszytu z przepisami.